Informatie

16+ themagroep

Wat?

De Empauwer 16+ themagroep is een therapeutische groep voor jongeren tussen de 16 en 20 jaar oud. In de groep is veel ruimte voor eigen inbreng en eigen leerdoelen en dat maakt het dus heel anders dan een training. De themagroep is geschikt voor jongeren die een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren, nog niet zo goed weten wie ze zijn of wat ze willen (identiteit) of het lastig vinden om zich in een groep staande te houden. De 16+ themagroep onderscheidt zich van de 16+ open groep doordat gewerkt wordt met vaststaande thema’s voor jouw levensfase, waar bij de open groep de inhoud volledig wordt geleid door wat de deelnemers inbrengen aan thema’s. Verder is de themagroep een besloten groep, waar je met een aantal deelnemers start en ook weer eindigt. In de open groep start je in een bestaande, lopende groep. Neem contact op met een deelnemende praktijk in jouw buurt, zij zullen samen met jou kijken welke groep het beste aansluit bij jouw leerdoelen.

Als je in de groep zit, wordt je als deelnemer begeleid door onze opgeleide therapeuten. Je gaat samen met de andere deelnemers in gesprek of neemt deel aan oefeningen en ontdekt zo zelf gaandeweg hoe je een probleem kunt aanpakken of jezelf sterker kan gaan voelen. Het voordeel van zo werken is dat je zelf je probleemoplossend vermogen vergroot. Er zijn meerdere manieren of antwoorden.

Je gaat situaties met elkaar bespreken en ervaren wat er gebeurt als je een probleem op een bepaalde manier oplost. Uiteindelijk kies je hierin de weg die bij jou past. In de Empauwer groep staat empowerment, het in je eigen kracht komen, centraal. Uiteindelijk zal je in de groep voelen dat je assertiever wordt, je zelfverzekerder gaan voelen en meer van je laten horen!

Hoe?

De groepstherapie sluit aan bij de dingen die jij in je dagelijks leven meemaakt en maakt daar gebruik van. Er is daarom geen vaste invulling van de bijeenkomst. Er wordt wel gewerkt aan de hand van thema’s die meestal spelen in de fase van jullie leven, zoals social media, grenzen aangeven en keuzes maken.

De bijeenkomsten bestaan uit oefeningen, gesprekken en reflecties op wat jullie als deelnemers meemaken en ervaren. Tijdens de bijeenkomsten wordt gebruik gemaakt van elkaars krachten en valkuilen. Er wordt geleerd deze power ook zelf in te zetten. Je vindt de kracht in jezelf, oftewel: jouw eigen empauwer.

De therapeuten zijn er om het groepsproces te begeleiden, maar jullie gaan zelf aan de slag met het proces om jezelf en elkaar te empauweren!

 

Wanneer?

Er zijn in totaal 12 bijeenkomsten van 1.5 uur, die om de week plaats zullen vinden. Op die manier heb je voldoende tijd om de bijeenkomst te laten bezinken, maar ook om aandacht en tijd te besteden aan andere belangrijke dingen! De bijeenkomsten staan altijd in de namiddag gepland, zodat je zo min mogelijk van werk of school hoeft te missen. Neem contact op met een deelnemende praktijk bij jou in de buurt om te informeren naar de exacte bijeenkomstdata.