Informatie

16+ open groep 

Wat?

De Empauwer 16+ open groep is een therapeutische groep voor jongeren tussen de 16 en 20 jaar oud. In de groep is veel ruimte voor eigen inbreng en eigen leerdoelen en dat maakt het dus heel anders dan een training. De open groep is geschikt voor jongeren die een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren, nog niet zo goed weten wie ze zijn of wat ze willen (identiteit) of het lastig vinden om zich in een groep staande te houden. De 16+ open groep onderscheidt zich van de 16+ themagroep doordat niet gewerkt wordt met vaststaande thema’s voor jouw levensfase, maar de inhoud volledig wordt geleid door wat jij en de andere deelnemers inbrengen aan thema’s. Ook kan je bij de 16+ open groep door het jaar heen instromen en uitstromen en is de themagroep een besloten groep. Neem contact op met een deelnemende praktijk in jouw buurt, zij zullen samen met jou kijken welke groep het beste aansluit bij jouw leerdoelen.

Als je in de groep zit, wordt je als deelnemer begeleid door onze opgeleide therapeuten. Je gaat samen met de andere deelnemers in gesprek of neemt deel aan oefeningen en ontdekt zo zelf gaandeweg hoe je een probleem kunt aanpakken of jezelf sterker kan gaan voelen. Het voordeel van zo werken is dat je zelf je probleemoplossend vermogen vergroot. Er bestaan meerdere manieren en antwoorden.

Je gaat situaties met elkaar bespreken en ervaren wat er gebeurt als je een probleem op een bepaalde manier oplost. Uiteindelijk kies je hierin de weg die bij jou past. In de Empauwer groep staat empowerment, het in je eigen kracht komen, centraal. Uiteindelijk zal je in de groep voelen dat je assertiever wordt, je zelfverzekerder gaan voelen en meer van je laten horen!

 

Hoe?

De groepstherapie sluit aan bij de dingen die jij in je dagelijks leven meemaakt en maakt daar gebruik van. Er is daarom geen vaste invulling van de bijeenkomst. De deelnemers brengen zelf telkens een thema in dat wordt besproken.

De bijeenkomsten bestaan uit oefeningen, gesprekken en reflecties op wat jullie als deelnemers meemaken en ervaren. Tijdens de bijeenkomsten wordt gebruik gemaakt van elkaars krachten en valkuilen. Er wordt geleerd deze power ook zelf in te zetten. Je vindt de kracht in jezelf, oftewel: jouw eigen empauwer. De therapeuten zijn er om het groepsproces te begeleiden, maar jullie gaan zelf aan de slag met het proces om jezelf en elkaar te empauweren!

 

Wanneer?

De bijeenkomsten duren 1.5 uur, en vinden het hele jaar door plaats, om de week. Op die manier heb je voldoende tijd om de bijeenkomst te laten bezinken, maar ook om aandacht en tijd te besteden aan andere belangrijke dingen! De bijeenkomsten staan altijd in de namiddag of avond gepland, zodat je zo min mogelijk van werk of school hoeft te missen. Samen met jouw behandelaar of intaker wordt een instroommoment gekozen. Over het algemeen blijven deelnemers drie tot zes maanden in de groep, waarna ze uitstromen en plek maken voor nieuwe deelnemers.

Neem contact op met een deelnemende praktijk bij jou in de buurt om te informeren naar de exacte bijeenkomstdata. Ook kan de praktijk je meer informatie geven over instroommomenten in de groep.